EURÓPAI ELSŐ KÖNYVESEK PÉCSI FESZTIVÁLJA

PÉCS AZ EURÓPAI KULTÚRVÁROSOK KÖRÉBEN - EURÓPAI ELSŐKÖNYVESEK PÉCSI TALÁLKOZÓJA 2010


A Lettre 76. száma - Pécs és a pécsiek

A program célja: Pécset elhelyezni az európai városok körében, különböző európai városokból érkező fiatal írók nézőpontjából.

A találkozót 5. éve rendezzük, a tavaszi Budapesti Könyvfesztivál kapcsolódó rendezvényeként. A résztvevők kiválasztásában a magyarországon működő külföldi kulturlis intézetek mellett minden évben  egy-egy külföldi civil szervezet a partner. 2010-ben a  brnoi HOST irodalmi folyóiratot kiadó HOST Alapítvány a partner, a programot Karádi Éva, a Lettre International folyóirat főszerkesztője vezeti.

Európai Elsőkönyvesek Pécsi Találkozója: a budapesti Tavaszi Könyvfesztiválra több mint 20 különböző európai országból érkező fiatal (ír, angol, francia, spanyol, portugál, olasz, holland, belga, svájci, német, osztrák, dán, svéd, finn, észt, lett, litván,lengyel, cseh, szlovák, szlovén, horvát, román, bolgár) írók számára 2010. április 23-án, pénteken  egy egynapos pécsi irodalmi utazást szervezünk. Az írók a városról szerzett benyomásaikat egybevetik a saját szülővárosukkal. Erről beszélgetünk ugyanaznap délután 17 órai kezdettel a Pécsi Kulturális Központban, a Dominikánus Házban helybeliek részvételével rendezendő irodalmi program keretében, majd a résztvevők élményeiket a városról meg is írják egy komparatív esszé formájában. Ezekből a város-esszékből készítünk, az előző években készült néhány hasonló írással együtt egy kis soknyelvű kötetet, 20 különböző eredeti európai nyelven, angolul és magyarul. A kötetet a 2010 őszi Kelet-Nyugat-Átjáró Fesztivál keretében mutatjuk be Pécsett.

A találkozóról bővebben itt is olvashat:

Interjú Karádi Évával, a program vezetőjével:

http://www.pecs2010.hu/Home/Hirek/Europai_elsokonyvesek_Pecsett

Interjú Giorgo Vasta-val, az olasz résztvevővel:

http://www.litera.hu/hirek/giorgio-vasta-az-idot-akartam-megfogni

Beszélgetés az osztrák résztvevővel, Verena Rossbacherrel:

http://www.litera.hu/hirek/a-nagy-mozi

Bemutatjuk a lengyel résztvevőt, Malgorzata Rejnert:

http://polinst.hu/?page=2&uklad=5&arch=1&full=1&id=1711

http://www.ilovepecs.hu/neztart?tartID=1745

 

© Európai Kulturális Alapítvány, Budapest 2023