The Project - A projektről

in English

A PROJEKTRŐL: ELit - Literaturhaus Europa

Az európai irodalmi hálózat megkezdi tevékenységét.

Az ELit Literaturhaus Europa 2015. március 2-án Ljubljanában európai irodalmi díjazottak felolvasásával és workshopjával indította idei rendezvénysorozatát. A következő állomás április 17-én lesz Londonban, április 24-én pedig Budapesten. Az év végéig további rendezvények lesznek még Hamburgban, Londonban és Párizsban, az év csúcspontjaként pedig az Európai Irodalmi Napokat rendezik meg Ausztriában, a Wachauban. Egész évben működik az európai irodalmi intézmények hálózatának európai kortárs irodalmi obszervatóriuma, folyamatosan publikálva a kortárs irodalom tendenciáira vonatkozó megfigyeléseit és kommentárjait. Az ELit Literaturhaus Europa 2015 és 2018 között az EU „Creative Europe” programjának támogatását élvezi.

Az ELit Literaturhaus Europa virtuális szervezetét hat európai ország irodalmi intézményei hozták létre, hogy különböző hátországokból kiindulva foglalkozzék a kortárs európai irodalommal. E hat intézmény: Szlovéniából a Beletrina-Academic Press kiadó és fesztiválszervező; Magyarországról az Európai Kulturális Alapítvány és két partnere, a Magyar Lettre International, valamint a Budapesti Könyvfesztivál; Németországból a Literaturhaus Hamburg; Nagy-Britanniából a Sounds Right London és partnere, a European Literature Netrwork; Franciaországból az Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris 3; Ausztriából pedig a Wachau Kultur Melk GmbH és a NOE Festival und Kino GmbH. A Wachau egyben az ELit Literaturhaus székhelye.

Az új hálózat az európai irodalmi együttműködés új minőségét kívánja megteremteni. Az együttműködés középpontjában a kortárs európai irodalom megfigyelése, kutatása, az irodalmi fejlemények és innovációk megvitatása és publikálása, valamint az irodalom európai terjesztése áll. Az obszervatórium az európai irodalmi élet think thankje, célja a szerzők és irodalmárok, szakértők közötti közvetítés. Eredményeit cikkek, dossziék, e-könyvek formájában, a www.literaturhauseuropa.eu honlapon teszi az irodalmi élet és a nagyközönség számára közkinccsé.

Az ELit Literaturhaus Europa rendezvényeivel elősegíti a különféle európai kulturális térségek közötti átjárást, közvetítést. Felolvasásokat, műhelymunkákat beszélgetéseket szervez Budapesten, Ljubljanában, Londonban és Párizsban, lehetővé teszi a szerzők számára, hogy műveiket más nyelveken is megismertessék, illetve bevezet a publikálás és kommunikáció új formáiba, a digitális médiumok használatába. Támogatja az irodalmi fordításokat, és az irodalom közvetítésének innovatív formáit dolgozza ki.

Az éves program csúcspontja a 2015. október 22. és 25. között Ausztriában, a Wachauban megrendezendő Európai Irodalmi Napok. A szimpóziumon az obszervatórium szakértői tárgyalják meg a kortárs európai irodalom legfontosabb éves történéseit, a nagyközönség számára pedig különféle irodalmi rendezvényeket szerveznek.

 

További információk: www.literaturhauseuropa.eu

 

© Európai Kulturális Alapítvány, Budapest 2023