BALATON 1989

2009 őszétől - 2010 májusáig:

A Balaton különleges szerepet tölt be a magyar és német kulturális emlékezet történetében, mint a német-magyar emlékezet közös színtere. Egyszerre volt két nemzet és két nyelv (magyar és német) és két politikai kultúra (kelet-német és nyugat-német) találkozóinak helyszíne.

Projektünk Magyarország, ezen belül a Balaton szerepét vizsgálja a német egység előkészítésében, és így kulturális adalékokat ad a német egység előtörténetéhez.

A programokat a lipcsei Kunstraum D21 kulturális egyesülettel, a budapesti 2B Galériával és pécsi partnerünkkel, a „Kelet-Nyugati Átjáró” csoporttal (www.keletnyugati.hu) együttműködve szervezzük, magyarországi és németországi helyszínekkel és partnerekkel emlékezve az 1989-90-es évre, fiatal magyar és német képzőművészek (festő-, fotó- és videóművészek) irodalmárok és kultúrakutatók részvételével. A programsorozat egyfajta utazás az “emlékezet nyomában”, berlini, lipcsei valamint budapesti és pécsi helyszíneken megrendezendő kiállításokkal, felolvasóestekkel, kétnyelvű irodalmi kiadványok megjelenítésével (Lettre, Drei Raben folyóiratok mellékleteként).

(Programunkat a Nemzeti Civil Alap támogatja.)

© Európai Kulturális Alapítvány, Budapest 2023