REVISITING MEMORY - AZ EMLÉKEZET NYOMÁBAN

auf Deutsch


Hogyan lehet megőrizni a múltat? A fényképészet és az irodalom egyaránt képesek emlékeket elraktározni, feldolgozni és kreálni, eközben azonban eltérő nyelvet használnak. A Revisiting Memory két művészeti ág interakcióját szeretné előidézni: magyar és német fotóművészeknek és íróknak teremt a projekt lehetőséget arra, hogy kultúrák és művészeti területek párbeszédé- ben alakítsák emlékezésük nyelvét.Német projektvezetés

Martin Hager, Aimée Torre Brons

Német lebonyolító
edition 8, Berlin www.edition8.de

Magyar projektvezetés
Karádi Éva, Kiss Noémi

Magyar lebonyolító
Európai Kulturális Alapítvány (Europäische Kulturstiftung), Budapest

További szervezetek
Magyar Lettre Internationale, Drei Raben

További résztvevők
Bartis Attila, Wilhelm Droste, Arno Geiger, Grecsó Krisztián, Christiane Neudecker, Julia Baier, Csoszó Gabriella, Khoór Lilla, André Lützen


A projektben részt vevő művészek – négy fotóművész és négy író – párokat alkotva cserél tapasztalatot, mutatja meg egymásnak élete emlékezetes színtereit, reflektál szavakra képpel és viszont, vet össze ismerős és idegen vidékeket. Az alapelv egyszerű: mindig egy fotóművész és egy író utazik együtt, először egyikük, aztán másikuk emlékeinek színterére. A kiinduló gondolat az, hogy az emlékezet mindig más világ. És ez nagyon is szó szerint veendő: a mai mozgékony korban már alig akad valaki, aki ott él, ahonnan származik. A legtöbb esetben – különösen művészeknél – ez azt is jelenti, hogy kisebb helyről mennek a nagyvárosba. Így azután a tervezett utazások nemcsak az egyéni emlékezetbe indulnak, de egyúttal a városi élet és a vidéki élet, az urbanitás és a hagyo- mányos életmód viszonyát is vizsgálják.

Grecsó Krisztián (író) és André Lützen (fotóművész) 2006. október–novemberben Hamburg környékére és Szegvárra utazott. Christiane Neudecker (író) és Csoszó Gabriella (fotóművész) 2006. október végén Amrum szigetére, 2006 januárjában Marcaliba látogat. Arno Geiger (író) és Khoór Lilla (fotóművész) a Bodensee melletti Wolfurtba, majd Soltra utazik 2007. január–februárban. Bartis Attila (író) és Julia Baier (fotóművész) Passauba, a cseh–német határra, majd a Marosvásárhely melletti Szárhegyre utazik 2007májusában.

A projekt eredményei német és magyar napilapokban lesznek olvashatók, egybegyűjtve magyarul a Magyar Lettre Internationale-ban, németül pedig a Drei Raben különszámában jelennek meg. A tervek szerint a műveket élőben Budapesten, Berlinben és Stuttgartban mutatják be kiállításokon és vetítéssel egybekötött felolvasásokon.

A fotók és az írások németül 2007 szeptemberében jelennek meg a Három Holló (Drei Raben) különkiadásában Wilhelm Droste, Martin Hager, Aimée Torre Brons (Hg.), Revisiting Memory - Gedächtnisspuren, Matthes & Seitz Berlin / Drei Raben (ISBN 978-3-88221-381-2)

Események

2006. október 28.

Beharangozó
Haus 75, Hamburg

2006. november 7.
Beharangozó
Írók Boltja, Budapest

2007. március 24. és 25.
Könyvvásári bemutató a Lipcsei Könyvvásáron
Leipziger Buchmesse

2007. április 15. 15:00-16:00
Vetített képes felolvasások és beszélgetések a Könyvfesztiválon
Négy fotóművész és négy író párokat alkotva elutazik élete emlékezetes színtereire.
Az első eredményeket és a projektet bemutatja Arno Geiger, Grecsó Krisztián, Kiss Noémi, Csoszó Gabriella, Wilhelm Droste és Karádi Éva.

2007. május 5.
Revisiting Memory a die tageszeitung hétvégi számában
Christiane Neudecker írása és Csoszó Gabrielle fotói

2007. július 7.
Revisiting Memory a die tageszeitung hétvégi számában
Arno Geiger írása és Lilla Khoór fotói

Szeptember 4-16.

Kiállítás a fotókból és felolvasások a Berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon
Szeptember 14. 18 h
Christiane Neudecker és Csoszó Gabriella .
Bartis Attila és Julia Baier.
Szeptember 15. 18 h
Arno Geiger és Khoór Lilla
Grecsó Krisztián  és André Lützen

2007. szeptember 10. 18.00 h
A Három Holló különszámának bemutatója

Eckermann Kávézó, Budapest IX., Ráday u. 58.

Az összesen négy esszé-fotó kettős magyarul a Lettre Internationale-ban, németül egybegyűjtve a Három Holló című folyóirat különszámában jelen meg. A Három Holló/Drei Raben különszámának bemutatóján közreműködik: Bartis Attila, Wilhelm Droste, Grecsó Krisztián, Kiss Noémi és Zádor Éva.
Wilhelm Droste, Martin Hager, Aimée Torre Brons (Hg.), Revisiting Memory - Gedächtnisspuren, Matthes & Seitz Berlin / Drei Raben (ISBN 978-3-88221-381-2)
 
Szeptember 12. 18.00 h
Revisiting Memory
Kiállításmegnyitó

2B Galéria, Budapest IX., Ráday utca 47. www.pipacs.hu/2b

Julia Baier, Csoszó Gabriella, Khoór Lilla és André Lützen fotókiállítását megnyitja Mélyi József műkritikus. Felolvas: Grecsó Krisztián és Kiss Noémi.
A kiállítás október 6-ig látható. Finissage: október 6-án 18 órakor

2007. október 9.
Felolvasás és kiállítás
Literaturhaus Stuttgart, Breitscheidstrasse 4, 70174 Stuttgart
www.literaturhaus-stuttgart.de
A Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központ valamint a stuttgarti Literaturhaus közös rendezvénye.

Október 11., 15.00 – 16.30
Frankfurter Buchmesse, Internationales Forum, Halle 5.0 D 901
www.buchmesse.de / internationales-zentrum

Könyvvásári bemutató Frankfurtban

© Európai Kulturális Alapítvány, Budapest 2023